Sover du dårligt?
Mange af os sover dårligt engang imellem og kan være trætte og uoplagte næste dag, det sker for de fleste. Men hvad gør man, hvis man i en længere periode har søvnproblemer? Der er så mange søvnråd at hente på nettet og i blade, og det kan være svært at vide, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Der eksisterer også misforståelser omkring søvn. Mange af os tror, at det er normalt at lægge sig til at sove, falde i søvn hurtigt og sove hele natten for så at vågne helt frisk op næste dag. Men sådan er det bare ikke.
– Vi er forskellige, når det gælder søvn. Der er store individuelle forskelle. Nogle falder hurtigt i søvn, andre er længere tid om det. Nogle har brug for mange timers søvn, mens andre ikke behøver at sove så længe. Det er en misforståelse at tro, at vi skal kunne sove en hel nat uden at vågne, for vores hjerner er designet til at vågne et antal gange om natten. Den hyppigste årsag til, at søvn bliver et problem, er, at der er et misforhold mellem det, man tror, man skal, og det, man gør. En anden væsentlig årsag til søvnproblemer er, når man vågner om natten og begynder at spekulere, hvorved tankerne får sit eget liv, såkaldt ruminering, siger Professor dr. med. Poul Jennum.
Søvnråd du kan prøve
- Sørg for at gå i seng og stå op på nogenlunde samme tidspunkter hver dag
- Undgå at sove i løbet af dagen, selvom du er træt. Din træthed går som regel over efter et stykke tid
- Gå kun i seng, når du er træt
- Lær en afspændingsteknik for at mindske spændinger, der hindrer din søvn. Brug teknikken, hvis du har svært ved at falde i søvn, eller hvis du vågner om natten
- Undgå at gruble over problemer og morgendagens aktiviteter, når du ligger i sengen. Skriv dem ned flere timer før sengetid, og beslut dig for at tage stilling til dem i dagtimerne
- Vær opmærksom på, hvad du tænker om din egen søvn, for det kan være med til at holde dig vågen. Undgå at tænke meget over, at du ikke har sovet godt. Sig til dig selv, at du kan klare dagen fint, til trods for at du har sovet dårligt. Anerkend at du i perioder ikke sover godt
Kilde: Professor Dr. med. Poul Jennum, Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital
Årsager til dårlig søvn
Ud over at vi kan vågne flere gange om natten, er det også helt normalt, at vores søvnkvalitet varierer. Vi kan i perioder have dårlig søvn, og for 10-15 procent af danskerne er hyppig søvnløshed et problem.
Det antages, at 5-8 procent lider af kronisk søvnløshed. Der er tale om kronisk søvnløshed (kronisk insomni), hvis man sover dårligt i længere tid end fire uger, og det påvirker ens dagligdag, ved at man ikke føler sig udhvilet, er ukoncentreret og i det hele taget har sværere ved at fungere optimalt.
Bekymringer og stress er blandt de hyppigste forklaringer på, at man ikke kan sove. Ubehagelige eller traumatiske oplevelser påvirker også vores søvn negativt.
Man kan også have en livsstil, der er dårlig for søvnen. Det kan for eksempel handle om, at man får forstyrret sin søvn af kaffe eller alkohol for tæt på sengetid.
Kronisk søvnløshed kan også skyldes andre sygdomme og psykiske lidelser. Desto længere tid søvnbesværet har varet, desto større er sandsynligheden for, at årsagen er sygdom eller en psykisk lidelse, som for eksempel angst og depression. Søvnforstyrrelser ses også ved alkoholmisbrug.
Sover man dårligere, når man bliver ældre?
Vores søvn ændrer sig gennem livet. Jo ældre vi bliver, desto færre timer sover vi om natten, og jo ringere søvnkvalitet har vi. Man ved ikke præcist, hvorfor det er sådan – om det er fordi vores søvnbehov falder, eller om det er fordi vores evne til at sove bliver forringet med alderen.
– Det er formodentlig en kombination. Vi ved, at de mekanismer i hjernen, der gør os i stand til at sove mange timer i træk, bliver svækkede med alderen. Derfor vågner ældre mennesker typisk mange gange om natten. Der er ikke den store forskel på mænd og kvinder, når det gælder aldersrelateret dårlig søvn. Hos nogle kvinder kan det dog være forbundet med hormonelle forandringer i forbindelse med overgangsalderen, men det gælder kun i få tilfælde.
Få en bedre nattesøvn med den rigtige seng. En god seng, der passer til dine behov, kan gøre underværker. Find derfor en seng der passer til dine behov. Om det er en elevationsseng, kontinentalseng eller en helt tredje slags, kan du kun selv mærke, men du kan finde et stort udvalg af senge her: